Tot ce e mai bun în viaţă, ori  e  ilegal, ori e imoral,  ori îngraşă. Ce e interzis a fost, este şi va fi mereu mai bun decât ce-i permis. Şi nu e mai bun pentru că e mai gustos ( ca ciocolata interzisă la dietă ) , ci pentru că ne stârneşte atât de tare interesul încât  ni se pare cel mai bun. Şi e interzis doar pentru că aşa a fost etichetat de către o persoană autorizată în….interziceri. :-??   Interzisul a stârnit curiozitatea omului încă de  când stătea în peşteră şi băga mâna în foc să vadă ce păţeşte. Desigur că el nu ştia ce-l aşteaptă, însă noi ştim ce consecinţe au faptele noastre şi totuşi băgăm mâna în foc.  Până nu ni s-a zis să nu băgăm degetul în priză, nu eram interesaţi de ea , la fel şi cu celelalte interdicţii ( alcool, ţigări , fast-food, slow-food, etc. ).

În conştiinţa noastră nu avem noţiunea de „interzis” în legătură cu ceva până nu ni se spune. De mici, părinţii încearcă să ne îndrume spre bine : „Nu fă aşa, nu zi aşa, că nu e bine, nu e frumos.” Şi ca să fie siguri că s-au făcut înţeleşi, scot asul din mânecă  : „Dacă mai faci o dată aşa, îl chem pe Bau- Bau !” Şi pe măsură ce creştem, lucrurile se schimbă : „Dacă te mai prind o dată că chiuleşti (iei 4, fumezi, bei, etc. ) , nu-ţi mai dau bani !” La început, replicile funcţionează, dar apoi, (pe mine, cel puţin ) începe să ne roadă  curiozitatea…”Hai ! Să-l văd şi eu pe Bau-Bau ăsta. Nu-mi mai da bani!? Lasă-ma falit ! Să te văd ! ”

Nu ne place nimic mai mult decât să sfidăm legile ( naturii, bunului-simţ , constituţionale ), chiar dacă la urmă se poate să  ieşim noi în pierdere. Dar chiar dacă unii ne acuză pentru ce am făcut, îi ignorăm şi îi ascultăm pe cei care ne ţin partea : „Bine, băă ! Bravooo ! Le-ai dat clasă !” :))  Şi  suntem mulţumiţi de noi că ştim că am stabilit un precedent.

După  18 ani, totuşi, ni se interzic şi mai multe, că doar suntem pasibili de închisoare. Doar prea curioşi să fim de cum arată o celulă ( sau o cameră cu duşuri  /:) ) ca să facem ceva suficient de grav  ca să ne trimită acolo. Şi totuşi, după vârsta asta e  mai interesant şi atrăgător acel lucru de care nu ne puteam apropia „în tinereţe” : „Lasă, aşteaptă până te faci mare, major..Atunci o să înţelegi, o să poţi…”

Noul ne atrage, chiar dacă ne inspiră frică uneori. Şi dacă noul înseamnă ceva interzis nouă cândva,  tentaţia e cu atât mai mare. Că doar tot ce e mai bun în viaţă, ori  e  ilegal, ori e imoral,  ori îngraşă.

Vorba zilei : Nu supăra pe cine nu ştie să se supere. ( N. Iorga )

Reclame